Om man vill att en försändelse ska komma fram säkert med Posten, men inte vill betala för ett helt postpaket, vad ska man då göra? Jo, man kan skicka ett rekommenderat brev

REK är en tilläggstjänst man kan använda sig av när man skickar 1:a-klassbrev inom Sverige - och när man skickar brev till utlandet. Inrikes är rek-brev försäkrade upp till 5000 kronor. Vid försändelser till utlandet, kan man välja mellan att försäkra upp till 500 kr eller 10 000 kr.

Vilka fördelar finns det med att skicka ett rekommenderat brev?

Det finns flera fördelar med att skicka ett rekommenderat brev. Bland annat hanteras det inte av några maskiner - vilket förminskar risken för förseningar eller förluster. Faktum är att det ska nå mottagaren efter en arbetsdag. Brevet får dessutom ett unikt spårningsnummer så att man kan spåra sitt brev på Postens hemsida:

Spårning av rekommenderat brevEtt exempel på hur det kan se ut när man spårar ett rekommenderat brev. Bilden visar även hur fort det kan gå att skicka ett REK - 54 mil på en dag.

Hur gör man, och vad kostar det?

Vid köp av tjänsten, behöver man inte fylla i några besvärliga papper - eller ens uppge vad brevet innehåller(!) - utan det är bara att betala lite extra utöver det vanliga portot. En anställd på Posten skriver då ut en klisterlapp med rätt spårnings-ID, som sätts på brevet. Mycket enkelt!

Priser för REK i skrivande stund:

  • REK 5000 inrikes - 60:-
  • REK 500 utrikes - 70:-
  • REK 10 000 utrikes - 100:-

Tänk även på att:

  • Man inte ska behöva betala några skrymmandeavgifter när man skickar REK - så länge inga måttgränser överskrids
  • Mottagaren måste kunna legitimera sig vid uthämtning av REK.